• join us on facebook
  • visit our channel
  • English (United Kingdom)
  • Bulgarian (Български)
  • Russian (Русский)
Home News Kampstrasse 47

1509546992211

 

Kampstrasse 47 - BIM на практика

1 ноември 2017 г.

Повече от сто архитекти, инженери, инвеститори, специалисти в областта на строителството и управлението на сгради се събраха на 31.10.2017 г. в Капитал Форт, където екипът на ИРМ представи проекта за създаване на BIM модел на сградата на бившата централа на Дрезднер банк в Дортмунд.

Инж. Габор Такач, управител на ИРМ, откри събитието с кратко представяне на дейността на фирмата и историята на сградата, проектирана от арх. Харалд Дaйлман през 70-те години на миналия век и обявена за архитектурен паметник в град Дортмунд.

Г-н Такач се спря накратко върху ползата от BIM модел от гледна точка на всеки участник в процеса на проектиране, строителство и експлоатация на сградата - инвеститор, архитект, конструктор, специалист по строителни инсталации, интериорен дизайнер и фасилити мениджър. "Вместо с хиляди чертежи инвеститорът ще разполага с виртуално копие на сградата, което ще се използва през целия й жизнен цикъл - посочи г-н Такач. Триизмерният модел ще служи на проектантите като основа за реконструкцията, за автоматично извличане на информация - работни чертежи, изгледи, разрези, кофражни планове, за изчисляване на количества и площи при искане на оферти."

За организацията на самия проект, посещенията на обекта, съгласуването с клиента и моделирането на отделните елементи на конструкцията разказаха инж. Йоана Димитрова, арх. Теофана Харалампиева и арх. Станислава Марковска - членове на екипа, който се справи с предизвикателството за шест месеца с помощта на софтуерa Allplan и облачната BIM платформа Allplan Bimplus.

Присъстващите имаха възможност за първи път да видят наскоро излязлата нова версия на CAD и BIM софтуера на Allplan GmbH (част от Nemetschek Group) Allplan 2018. "Въпреки, че за разработването на 3D модела използвахме версия 2017, решихме днес да покажем проекта в Аllplan 2018, която излезе само преди 20 дни - сподели инж. Димитрова." Инж. Димитрова показа някои от предимствата на Allplan, използвани в процеса на работа, обръщайки специално внимание на ползата от работата с BIM модел и функциите за реконструкция.

Сред забележителните моменти в процеса на работата бяха изтъкнати безупречното съответствие между чертежите и изпълнението, станало ясно по време на посещенията на обекта, моделирането на изключително сложни детайли по конструкцията, бетоновата и металната фасада с точност до сантиметър от страна на екипа. Съвпадението между снимки от първото посещение на обекта, съпоставени с визуализации от триизмерния модел на сградата впечатли аудиторията.

 

| Terms and conditions | Privacy |                                                                                                               IRM Ltd. 2021. All right reserved.